A. Cum tratăm chestiunile legate de oferta de angajare
În mod normal, firma sau instituția care dorește să te angajeze îți trimite o oferta de angajare scrisa. De multe ori însă, oferta de angajare iți este prezentata la telefon sau, verbal la sediul acesteia. Există însă câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le cunoști :

  • în primul rând, indiferent de forma în care ți se prezintă oferta, fii sigur că ai reținut și înțeles toate detaliile. De multe ori, emoția primirii veștii bune este atât de mare, încât tinzi să accepți imediat, fără să pui întrebări suplimentare
  • este foarte important să întrebi orice aspect care nu îți este clar și în mod deosebit, interesează-te de forma juridică a raportului de muncă : dacă angajarea se face cu contract individual de muncă sau convenție civilă, și cu ce dată, dacă angajarea este pe durata determinată sau nedeterminată, etc.
  • nu te grăbi în luarea unei decizii, deoarece poți cere un timp rezonabil pentru gândire ( maximum 2 zile )
  • dacă aștepți și alte oferte, nu spune nimic despre aceasta iar daca refuzi, fii politicos deoarece nu se știe când vei mai putea avea de-a face cu firma respectivă
  • dacă ai deja un loc de muncă, nu este indicat să renunți imediat la el până nu semnezi o ofertă de angajare scrisă. Trebuie să ști foarte exact când vei începe lucrul, deoarece uneori acest lucru se poate petrece după o perioadă relativ mare de la data acceptării ofertei și nu este bine să renunți la actualul loc de muncă

Cum negociem detaliile angajării în anumite situații

Nu trebuie să-ți fie teamă să negociezi. Dacă ai abilitățile necesare pentru postul respectiv și mai ales dacă ești competitiv, în urma negocierii poți obține mai mult, cu condiția să ști cum să tratezi problema și daca firma unde te angajezi este una serioasă. Pot fi însă și situații în care intre datele pe care le cunoști din oferta inițială și cele din momentul angajării, pot apare diferențe :

  • Responsabilitățile postului diferă de cele menționate la interviu – cu alte cuvinte, ți se cere mai mult sau altceva. Strategia în aceasta situație, este să sugerezi că poate nu ai reținut bine, în urma discuției de la interviu ai înțeles că ai anumite responsabilități și acum observi altele noi sau altele în plus. Ești dispus să lucrezi o luna plătită, de probă, pentru a arata că faci față, dar.
    De cele mai multe ori, aceasta tehnică da rezultate, mai puțin atunci când reprezentanții firmei nu vor să mai negocieze. În aceasta situație, este bine să accepți, dar căutând să obții macar promisiunea verbala că după o perioada să negociați alt salariu.
  • Negocierea timpului liber – de multe ori, oferta de angajare nu cuprinde specificarea exactă a concediului de odihnă – un drept al fiecărui angajat -și a modului în care acesta este plătit. Astfel că, atunci când se pune problema concediului, în situațiile în care activitatea instituției este într-o perioada plina, reușești foarte greu să beneficiezi de acest drept. Este bine să discuți foarte clar când și din cate zile este format viitorul tău concediu și cum vei fi plătit.
  • Salariul oferit este ( mult ) mai mic decât cel așteptat – fiecare post are anumite responsabilități, cere anumite abilitați și calificări și este plătita cu un anumit salariu. Dacă ți se pare că munca ta valorează mai mult pe piață muncii și în alte părți este mai bine plătită decât salariul care ți se oferă, nu trebuie să accepți. În anumite situații poți accepta, pentru început un salariu mai mic în cazul în care firma este una serioasă și ai posibilități de perfecționare și avansare.