Ce este Eneagrama ?

Eneagrama este unul dintre cele mai noi sisteme de clasificare personalităților și scoate în evidență motivația psihologică.

Eneagrama reprezintă în principal un mjloc de diagnostic a perspectivei emoționale asupra vieții. Poate nu va elimina problemele, însă va scoate în evidență fixațiile ascunse și va servi drept ghid despre viziunea altor persoane asupra lumii. Enneagram a devenit popular în special pentru cei care promovează autoajutorarea și dezvoltarea personală, însă este utilizat și de psihoterapeuți, profesori, psihologi, manageri și oameni de afaceri.

Eneagrama măsoară personalitatea cu ajutorul a 9 scări diferite, fiecare dintre acestea fiind relaționată cu un număr de trăsături de personalitate. Testul are 180 de întrebări și este bazat pe o diagramă cu 9 puncte ce au la baza diverse teorii și oferă o analiză suficient de cuprinzătoare.

Tipurile de Personalitati Enneagram

Tipul 1: Reformatorul.

Tipul agresiv, care își urmărește idealul.

Motivația fundamentală a acestui tip este aceea de a avea dreptate și de a evita să greșească. Reformatorii sunt tipurile cele mai raționale, caracterizate totodată de perfecționism. Aceștia sunt motivați de standardele ridicate, aplicate atât sieși, cât și celor din jur. Reformatorii se încarcă cu energie din stările de furie și, în cel mai bun caz, își canalizează această energie spre disciplină, organizare, etică a muncii și atașament pentru corectitudine și adevăr. În cel mai rău caz aceștia devin rigizi în gândire, închistați inutil în propriile reguli și principii.

Puncte forte: conștiincios, etic, bine organizat. Aspecte negative: ranchiunos, critic, nerăbdător.

 

Tipul 2: Ocrotitorul.

Tipul care acceptă și urmărește puterea.

Aceste persoane își concentrează atenția pe ajutorarea celorlalți, pe oferirea și primirea iubirii. Este una dintre cele mai expresive personalități din punct de vedere emoțional și una dintre cele mai concentrate pe relațiile interumane. În cel mai bun caz, dorința ocrotitorilor de a-i face pe ceilalți să se simtă speciali și iubiți este molipsitoare. În cel mai rău caz, ajutorul oferit este doar un mijloc prin care se simt mai importanți.

Puncte forte: empatetic, prietenos, sincer. Aspecte negative: caută să fie pe placul celorlalți, posesiv, sentimental.

 

Tip 3: Motivatorul.

Tipul agresiv, urmărește aprobarea.

Pentru aceste persoane este foarte important să fie admirate – sunt competitive și își doresc foarte mult să câștige și să aibă în același timp demnitate. La exterior, motivatorii au o stimă de sine ridicată și își urmăresc fără încetare obiectivele în carieră și în viață în general. Motivatorii prezintă o contradicție interioară: în vreme ce dovedesc calități de lider, definiția lor de succes depinde de valorile societății în care trăiesc. Astfel, ei sunt lideri și adepți în același timp.

Puncte forte: încântător, încrezător, ambițios. Aspecte negative: conștient de statut, competitiv, dependent de muncă.

 

Tipul 4: Romanticul.

Tipul retras, care își urmărește idealul.

Mai mult decât oricare alt tip, romanticul încearcă să se înțeleagă pe sine. Își testează emoțiile, căutând autenticitatea simțămintelor și exprimarea sinelui – în general prin artă. Acest tip este neobișnuit de sensibil și intuitiv, deseori fiind interesat în dezvoltarea spirituală.

Puncte forte: creativ, onest, conștient de propria valoare. Aspecte negative: stări de spirit schimbătoare, disprețuitor, îngăduitor cu sine.

 

Tipul 5: Gânditorul.

Tipul retras, care urmărește puterea.

Gânditorul se identifică cu propriile gânduri mai mult decât oricare alt tip. Pentru ceilalți se remarcă prin intelect, necesitatea puternică de independența și intimitate, precum și intensitatea intereselor intelectuale. Aceste persoane sunt dornice să își explice lumea din jur și să-i prezică acțiunile. Indiferent de profesie, își doresc să investigheze, observe și să înțeleagă profund lucrurile.

Puncte forte: alert, inventiv, independent. Aspecte negative: detașat, sensibil, excentric.

 

Tipul 6: Devotatul.

Tipul care acceptă și urmărește aprobarea.

În mod obișnuit, acest tip pune pe primul loc siguranță și încrederea, fiind tipologia cea mai loială. Această calitate se poate transforma în dezavantaj, atunci când își pune devotamentul în slujba unui factor nociv. Dacă îi este trădată încrederea, acest tip reacționează puternic și își pierde încrederea în ceilalți sau în sine. Cel mai adesea caută compania amenilor asemănători sieși, în care poate avea încredere, iar în mijlocul acestora se dovedește a fi amuzant, jucăuș și o companie foarte plăcută.

Puncte forte: demn de încredere, muncitor, încrezător în sine. Aspecte negative: anxios, defensiv, indecis.

 

Tip 7: Entuziastul.

Tipul care acceptă și își urmărește idealul.

Viața acestui tip este bazată pe căutarea experiențelor și urmărirea planurilor, viselor și viziunilor. În cel mai bun caz entuziastul este exuberant, talentat, divers, curios și apreciază frumusețea, stilul și simțul estetic. Acest tip are o percepție deosebită în privința oportunităților, de care se grăbește să profite. Deși pare a avea un stil de lucru haotic, acesta improvizează rapid și găsește soluția oportună.

Puncte forte: extrovertit, spontan, jucăuș. Aspecte negative: indisciplinat, distras, impulsiv.

 

Tip 8: Îndrăznețul.

Tipul agresiv, care urmărește puterea.

Pare a fi cea mai dură personalitate dintre cele nouă. La locul de muncă este foarte hotărât și sincer, până la extrem. Are nevoie de independența și autonomie și se revoltă în fața îngrădirilor. În familie, spiritul dominant îmbracă forma protecției celor dragi.

Puncte forte: plin de resurse, hotărât, decis. Aspecte negative: îi place să dețină controlul, egocentric, îi plac confruntările.

 

Tip 9: Mediatorul.

Tipul retras, care urmărește aprobarea.

Mediatorul are aparența unui bun ascultător, o persoană adaptabilă și care se simte bine cu ceilalți. Are capacitatea de a “merge cu valul” și dorința de a fi conectat la mediul înconjurător – aceasta caracteristică poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. În cel mai bun caz mediatorul este un real sprijin pentru ceilalți, iar în cel mai rău caz îi este frica să-și impună voința și devine pasiv, însușindu-și dorințele celor din jur.

Puncte forte: încrezător, relaxat, creativ. Aspecte negative: serviabil, încăpățânat, inert.